Saltar al contenido

El projecte La Guixeta

La Guixeta és una plataforma digital ètica de continguts audiovisuals i culturals en català. Un espai en el qual productores i creadores poden compartir, sense censures, continguts audiovisuals culturals, socials, d’entreteniment i pensament crític. La Guixeta també és una plataforma en la qual construir noves relacions per crear i compartir de manera ètica, on el sector audiovisual i cultural trobarà solucions a les seves necessitats de publicar, distribuir, comunicar, finançar i construir comunitat.

La Guixeta neix per ser una alternativa que posa en el centre el talent local, oferint una finestra per promocionar continguts en català i generant un espai de sostenibilitat econòmica per a creadores. La plataforma aposta per la cultura com a eina de transformació social, donant suport a projectes amb sentit crític i compromesos amb una societat equitativa i diversa, en oposició a qualsevol discurs d’odi.

La Guixeta és un projecte impulsat per Som Audiovisual, una xarxa del sector audiovisual oberta i en creixement, unida per resoldre necessitats comunes i generar més i millors oportunitats per a l’audiovisual cooperatiu.

Amb un funcionament horitzontal i impulsant el suport mutu, diverses entitats i projectes han treballat per impulsar la Guixeta des de l’horitzontalitat i la sobirania tecnològica. Sota els principis de l’economia social i solidària, a la Guixeta és possible compartir continguts creats per productores i creadores com: pel·lícules, documentals, curtmetratges, reproducció digital de concerts, espectacles, monòlegs, conferències o projeccions.

La Guixeta, opta per un model de finançament sense ànim de lucre, on a diferència del que passa amb les plataformes extractivistes, les creadores i productores reben el 82% dels recursos generats. El 18% restant es reinverteix en el sosteniment de la plataforma, dividit de la següent manera:

  • 6% per al servei de monetització, incloent el cost de la gestió de la plataforma, comissions bancàries pels pagaments a les creadores, i comissions pels pagaments amb targeta de crèdit.
  • 6% per a Som Audiovisual SCCL, cooperativa de serveis sense ànim de lucre, com a contraprestació del manteniment de la plataforma La Guixeta i la gestió del repositori audiovisual.
  • 6% per a un Fons Social propi de La Guixeta, de cara a convocatòries, suport a la creació audiovisual, i altres projectes de suport mutu.

En definitiva, un model de monetització just i transparent. I recorda, quan no pagues per l’ús del producte, és que el producte ets tu.

La Guixeta és una invitació a creadores emergents per fer créixer un espai digital compartit on es potenciï la producció audiovisual i cultural en català, lliure d’intermediaris i coherent amb els valors de l’economia social i solidària.

La Guixeta impulsa una manera de fer audiovisual de qualitat, a la vegada que promou hàbits de consum audiovisual i digital saludables, repensant la quantitat de contingut que es publica, dignificant la feina de les treballadores del sector audiovisual i la cultura i generant un menor impacte pel planeta.

  • Generaràs recursos econòmics per sostenir la teva activitat de forma senzilla i directa amb la teva comunitat. Som una cooperativa sense ànim de lucre, el que guanyis contribueix directament a la teva creació.
  • Formaràs part d’una plataforma que s’ha creat amb tecnologia de codi obert i lliure, per tant, més ètica i més coherent. Si t’interessa la tecnologia, t’expliquem els detalls.
  • Seràs copropietària de la plataforma i podràs prendre decisions sobre els recursos compartits, sense dependre de grans empreses tecnològiques i sense renunciar a res. Apostem pel cooperativisme de plataforma.
  • Trobaràs suport en la creació, producció, exhibició, distribució i monetització de continguts. Que si tens dubtes els resolem, gestionem persones i no algoritmes. 
  • Formaràs part d’una plataforma que fomenta un consum digital responsable, allunyada de les dinàmiques tòxiques que premien la viralitat i els m’agrada, i que aposta per un espai ètic, pausat i centrat en el valor cultural dels continguts. Perquè la cultura i el consum responsable poden anar de la mà.
  • Tindràs disponibilitat d’espai optimitzat per compartir els teus continguts, en una plataforma que fomenta la selecció cuidada i conscient, evitant la saturació digital. Per un audiovisual que no acumula gigues de memòria perquè sí.
  • Compartiràs espai amb creadores de contingut en català des del suport mutu i el cooperativisme. També volem cuidar la llengua en els nostres espais digitals. 
  • Contribuiràs a evitar que continguts creats per intel·ligència artificial precaritzin l’audiovisual, en una plataforma que fomenta l’ús de tecnologies ètiques i responsables i que no inclou material generat amb intel·ligència artificial generativa. Apostem per la creativitat humana i la justícia econòmica per a les creadores.
  • T’asseguraràs els teus drets en una plataforma en la qual les creacions es protegeixen de qualsevol ús no consentit, inclòs l’entrenament d’intel·ligències artificials. Garantim que ningú faci extractivisme digital ni es lucri explotant les creacions de les altres sense consentiment, i gestionem les teves dades de manera responsable.

Actualment, La Guixeta no funciona com a productora de continguts audiovisuals, ja que no comptem amb un finançament específic destinat a la producció pròpia. La nostra missió principal és oferir un espai digital per a la distribució, monetització i cofinançament col·lectiu de continguts audiovisuals en català, facilitant eines ètiques i sostenibles per a creadores i productores independents.

El nostre enfocament és posar a disposició de la comunitat un entorn just i transparent on els projectes puguin arribar al seu públic, obtenir suport econòmic i promoure una cultura audiovisual lliure d’intermediaris extractivistes.

Tot i això, no descartem que en el futur puguin sorgir iniciatives col·laboratives o fons específics per donar suport a la creació audiovisual. Seguim obertes a explorar noves formes de finançament i suport a les creadores dins del marc de l’economia social i solidària.

La plataforma

La Guixeta es construeix sobre una infraestructura tecnològica ètica i descentralitzada, basada en programari lliure i eines de l’economia social i solidària. La plataforma combina tres mòduls informàtics principals que treballen de manera integrada per oferir una experiència fluida i funcional:

WordPress: Actua com a front-end de la plataforma, permetent la gestió de perfils d’usuàries, la cerca i visualització de continguts, i la navegació general dins de La Guixeta.

PeerTube: Funciona com a repositori de vídeo, basat en tecnologia federada i de codi obert, garantint una alternativa ètica i sostenible a les plataformes convencionals de vídeo en línia.

Serveis de monetització digital: La gestió dels pagaments es realitza a través de Goteo.org i Stripe, facilitant diferents modalitats de finançament com la subscripció, el micromecenatge o la taquilla inversa, assegurant sempre un model de compensació just per a les creadores.

Sí, La Guixeta és un projecte de codi obert. Creiem en la transparència, la col·laboració i la sobirania tecnològica, i per això apostem per un model en què el programari que fa possible la plataforma sigui accessible i modificable per la comunitat.

En els propers mesos, publicarem el codi del projecte a GitLab, perquè qualsevol persona interessada pugui consultar-lo, aportar-hi millores o fins i tot replicar-ne el model en altres iniciatives afins.

D’aquesta manera, reforcem el nostre compromís amb el programari lliure i l’economia social i solidària, allunyant-nos de les plataformes privatives i extractivistes i promovent alternatives ètiques dins l’ecosistema digital.

Un projecte de codi obert és aquell en què el seu programari es desenvolupa de manera transparència i accessible per a tothom. Això vol dir que el codi font és públic i qualsevol persona pot consultar-lo, modificar-lo i millorar-lo seguint unes condicions determinades, generalment establertes a través de llicències lliures.

Aquest model fomenta la col·laboració comunitària, la innovació i la independència tecnològica, evitant la dependència de grans corporacions i sistemes privatius. Alguns exemples coneguts de programari de codi obert són Linux, WordPress, PeerTube o Goteo, eines que també formen part de l’ecosistema tecnològic de La Guixeta.

Optar pel codi obert implica compartir coneixement i recursos d’una manera justa i sostenible, contribuint a construir una internet més ètica, accessible i democràtica. A La Guixeta, defensem aquest model perquè encaixa amb els valors de la sobirania tecnològica, la transparència i l’economia social i solidària.

La Guixeta s’allotja en servidors propis ubicats a Catalunya, garantint sobirania tecnològica, seguretat i privacitat per a les usuàries i creadores que formen part de la plataforma.

Aquesta infraestructura és autogestionada en col·laboració amb Glutec, entitat especialitzada en serveis tecnològics ètics, i compta amb l’assessorament d’ExO, un equip expert en tecnologies obertes i arquitectura digital sostenible.

Aquest model ens permet evitar la dependència de servidors externs de grans corporacions, reduir l’impacte ecològic i assegurar que la plataforma es gestiona seguint criteris d’ètica digital, transparència i responsabilitat social.

El catàleg

  • Respectuós amb la diversitat. Els continguts no podran ser racistes, sexistes, classistes, colonials, lgtbiqfòbics o associats amb punts de vista, ideologies o grups que promoguin aquestes discriminacions i fonamentalismes. Ni estar-hi vinculats de cap manera, tant editorialment com en el seu procés de producció.

 

  • En llengua catalana. Els continguts de ficció i no-ficció hauran d’incloure un mínim del 50% de les intervencions en català. En el cas que n’hi hagi, es requerirà que la narradora, entrevistadora i/o veu en off estigui en català.

 

  • Independent i divers en els formats. Els continguts prioritzaran la creació independent i la diversitat de formats: llargmetratges de no-ficció (documentals), llargmetratges de ficció, curtmetratges de no-ficció (documentals), curtmetratges de ficció, videopodcasts, videoart, monòlegs i altres audiovisuals experimentals.

 

  • Autoria i mirada local. Els continguts provindran fonamentalment de creadores, productores i festivals independents i locals. També s’inclourà nou talent emergent de creadores provinents de la formació acadèmica superior audiovisual local, així com produccions de l’economia social i solidària. La persona creadora usuària haurà de tenir els drets legals i els drets d’explotació i exhibició digital dels continguts.

 

  • Qualitat de factura audiovisual. Els continguts tindran sempre una mínima qualitat de factura audiovisual i seran en alta definició (Full HD).

A La Guixeta donem prioritat als continguts que contribueixen a la diversitat cultural i lingüística, potenciant especialment aquelles produccions en català i amb una mirada crítica i transformadora. Apostem per projectes audiovisuals que tinguin un fort component narratiu, social o artístic, amb una clara intenció de generar reflexió i impacte en la societat.

Visibilitzem especialment els continguts provinents de creadores independents, cooperatives i col·lectius de l’economia social i solidària, així com els treballs d’autoria emergent i les produccions vinculades a circuits alternatius o festivals de cinema amb un compromís cultural i social.

També donem suport a projectes que exploren nous formats i llenguatges audiovisuals, com el videoart, el documental experimental o els videopodcasts, sempre amb un enfocament de qualitat i innovació. A més, prioritzem les produccions que aportin representació i diversitat de veus, tant en la seva autoria com en el contingut, garantint un espai segur i inclusiu per a totes les creadores i espectadores.

A La Guixeta volem ser un altaveu per aquelles històries que no sempre troben cabuda a les plataformes convencionals, però que són essencials per entendre i transformar el món en què vivim.

No, a La Guixeta entenem que cada creadora té diferents necessitats i estratègies de difusió per als seus continguts. Per això, oferim dues modalitats de publicació:

  • Catàleg permanent: Els continguts que es publiquen de manera indefinida a la plataforma, disponibles per a la comunitat d’espectadores i amb la possibilitat de ser monetitzats de manera contínua. Aquesta opció permet consolidar una presència estable a La Guixeta i mantenir un flux constant de visibilització i ingressos.
  • Catàleg temporal: Els continguts que es publiquen durant un temps determinat, ja sigui per una estrena exclusiva, un període promocional, un festival o una altra estratègia de difusió. Un cop passat el termini acordat, el contingut es pot incorporar al catàleg permanent, o retirar de la plataforma sense cap problema.

En qualsevol moment pots decidir si vols mantenir o retirar els teus continguts, només cal comunicar-ho a l’Oficina Tècnica de La Guixeta a través de hola(at)laguixeta.cat. Apostem per un model flexible, on les creadores tinguin el control sobre la seva obra.

Monetització

La Guixeta ofereix quatre vies principals de monetització: la subscripció, pensada per creadores que generen contingut regularment; la taquilla inversa digital, on el públic pot fer aportacions després de gaudir del contingut; l’entrada digital, on els espectadors poden comprar les entrades als espectacles o programes en directe o en diferit; i el micromecenatge clàssic per projectes audiovisuals en fase de creació. Aquestes opcions permeten que les creadores puguin sostenir la seva activitat d’una manera senzilla i directa, fomentant un model més just per a la comunitat artística.

La Guixeta opta per un model de finançament sense ànim de lucre.

A La Guixeta, les creadores i productores han d’abonar una suma del 18% (més IVA) del total de l’import obtingut mensualment de les seves subscripcions i que es divideix de la següent manera:

  • 6% per al servei de monetització, incloent el cost de la gestió de la plataforma, comissions bancàries pels pagaments a les creadores, i comissions pels pagaments amb targeta de crèdit.
  • 6% per a Som Audiovisual SCCL, cooperativa de serveis sense ànim de lucre, com a contraprestació del manteniment de la plataforma La Guixeta i la gestió del repositori audiovisual.
  • 6% per a un Fons Social propi de La Guixeta, de cara a convocatòries, suport a la creació audiovisual, i altres projectes de suport mutu.

Per adequar-se al marc fiscal vigent, els fons recaptats via les modalitats de subscripció, taquilla inversa digital i entrada digital tenen una retenció fiscal prèvia del 21% en concepte d’IVA. La modalitat de micromecenatge clàssic, al no computar com a rendiment d’una activitat econòmica a efectes fiscals, no merita IVA.

Els pagaments de les donacions es gestionen a través d’un sistema de guardiola virtual, administrat per SOM Audiovisual SCCL. Això vol dir que totes les aportacions que rebis es guardaran en un compte personalitzat dins de la plataforma fins a arribar a un dels dos llindars següents:

Cada 3 mesos, es fa un pagament automàtic amb l’import acumulat fins al moment.
Quan arribis als 100 € recaptats, rebràs el pagament encara que no hagin passat els 3 mesos.

Els ingressos es faran mitjançant transferència bancària al compte que hagis facilitat en el procés de registre com a creadora. D’aquesta manera, assegurem un sistema transparent i eficient per a la gestió dels teus fons.

Si tens qualsevol dubte sobre els pagaments o vols modificar la informació de cobrament, pots contactar amb nosaltres a hola(at)laguixeta.cat.

Clar que sí, tothom hem de pagar impostos. Els diners dels impostos són els que sostenen les nostres estructures bàsiques, com la salut (i sabem com és d’important tenir una sanitat pública i de qualitat, especialment després de la Pandèmia de la Covid-19), com l’educació (sense una educació pública i de qualitat no hi hauria manera de crear societats cohesionades i amb oportunitats per a tothom, des dels fills de la classe treballadora als fills de les persones més febles i més desvinculades de les estructures de suport de tota mena), com per tenir bones vies públiques i mantenir la neteja dels carrers i del mobiliari públic perquè hi hagi una higiene mínima, entre moltes altres prestacions i cures dels béns comuns.

Sí, aquest és l’objectiu de La Guixeta. Si no vols monetitzar directament per a tu, et recomanem que vinculis el teu contingut a una donació a causes que ho necessiten, o bé que indiquis que vols que tota la monetització del contingut vagi al Fons Social propi de La Guixeta, de cara a convocatòries, suport a la creació audiovisual, i altres projectes de suport mutu.

Operativa

> Primer pas: contactar amb nosaltres a l’oficina tècnica de La Guixeta: hola(at)laguixeta.cat, i mostrar el teu interès, explicant-nos com són els vostres continguts per tal de veure l’encaix a La Guixeta.

 

> Segon pas: un cop analitzat el contingut, omplir dos tipus de formularis per a donar-te d’alta:

  1. Un formulari per a crear el teu perfil com a creadora. Només s’ha d’omplir una vegada.
  2. Un formulari per a cadascun dels continguts que hi pugis. És a dir, omplir un formulari per a cada vídeo.

 

> Tercer pas: una vegada tinguem tota la informació necessària, t’enviarem un contracte perquè el llegeixis tranquil·lament i el tornis signat.

 

En tornar el contracte signat, pugem el contingut a la plataforma i podem començar amb la visibilització i la monetització del teu contingut. Des del teu perfil, podras canviar la fotografia de perfil o editar els textos descriptius.

Recomanem les especificacions següents per als arxius de vídeo:

  • Dimensions: 1920 × 1080 (Full HD)
  • Còdecs: MPEG-4 AAC, H.264, 10 Mbps de profunditat
  • Perfil de color: HD (1-1-1)

Per ecologisme de dades, us demanem que no ens feu arribar arxius a qualitats majors de 2K, ja que el seu emmagatzematge digital i processament consumeix major quantitat de recursos energètics i en canvi no hi ha un increment de qualitat d’imatge apreciable un cop el contingut es transcodifica i serveix via internet.

Sí, a La Guixeta es poden publicar vídeos amb subtítols en múltiples llengües, sense limitació de nombre d’idiomes. Per afegir subtítols a un vídeo, només ens has de fer arribar l’arxiu .vtt o .srt associat i l’inclourem.

Per accessibilitat i maximització de la difusió dels continguts, recomanem que tots els títols tinguin subtítols com a mínim en català, i en la mesura del possible també en castellà, anglès i/o francès.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.